Darila za Valentinovo

Valentinovo v Sloveniji

Valentinovo je dan podarjanja ljubezenskih voščil, cvetja, slaščic in drugih pozornosti ki ga poznajo po vsem svetu. V obliki, kot jo poznamo danes, se je v Sloveniji pojavil šele ob koncu 80. let prejšnjega stoletja.

 

 

God svetega Valentina se pri nas praznuje od konca 80. let prejšnjega stoletja, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin - prvi spomladin (pomladni svetnik) - prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat snubili ali ženili tudi ptički (ti se ženijo tudi na Gregorjevo in Vincencijevo). V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan.

V severovzhodni Sloveniji gospodinje na valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke.

Med Slovenci naj bi bilo valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem. V Štmavru pri Gorici se s prvo nedeljo po Valentinu začne sezona vaških praznikov na Goriškem. Na ta dan praznujejo tudi praznik štrukljev.

Kot dan zaljubljencev se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam z Nizozemske.